Dankbaar

Blogs - ook de mijne - zijn meestal kritisch van aard en toon. En dat is niet voor niets, want we zijn nog heel ver verwijderd van de wereld waar ik van droom: 'een inclusieve en rechtvaardige wereld, waarin voor onveiligheid en armoede geen plek meer is!' Dat de Nederlandse overheid onder druk van het parlement de burger met een (vrijwel) lege portemonnee continue kleineert en alle plezier in het leven lijkt te misgunnen door hen continue onder grote stress te houden, is een onrecht waarover ik zal blijven schrijven. Maar vandaag wil ik mijn focus eens helemaal verleggen naar de andere kant van het spectrum: ik ben namelijk ook ontzettend dankbaar. 

Dankbaar voor mijn lieve vrouw, onze kinderen en kleinkinderen. Dankbaar voor al die mensen met wie ik soms langer, soms korter onderweg mocht zijn en van wie ik mocht leren. Dankbaar, dat zoveel mensen mij ondanks mijn niet altijd prettige persoonlijkheid hebben geaccepteerd als gesprekspartner en mens om mee samen te werken. Dankbaar voor de vele gelukkige momenten, die ik niet verdiende, maar die er wel waren. Dankbaar voor wat ik ook zie gebeuren in Barneveld. 

Net AOW-gerechtigd geworden en niet meer constant aan het rennen om iets te presteren, is zelfreflectie één van de dingen waar ik meer tijd voor maak. Wat een geweldig cadeau is dat. Niet alleen meer kijken naar wat er 'gedaan moet worden', maar tijd nemen om terug te kijken naar wat ik gedaan heb in mijn leven en naar het waarom en hoe. Om ervan te leren en indien mogelijk te verbeteren.

Ten diepste doe ik dingen, omdat ik een bijdrage wil zijn. En dat ik daarbij een hoge boom kan worden, die dus ook veel wind vangt of dat het hoofd boven het maaiveld een gemakkelijke prooi is voor wie daar niet tegen kan, tsjaa, dat is nu eenmaal zoals het is. En eerlijk is eerlijk: mijn gedrevenheid kan ook doorslaan. Dan besef ik vaak pas naderhand, dat ik soms echt een onuitstaanbare man ben. Maar ... van Edith Eger mocht ik leren om mezelf ook dan te omarmen en los te laten, wat niet als gezonde bagage meegenomen moet worden. En als ik er zelf niet op tijd achter ben gekomen, is er altijd wel iemand anders, die ervoor zorgt, dat ik weer met de beide voeten op de grond geraak. Meestal mijn lief. Dankjewel lieve Karin.

2021 was een bijzonder jaar. 

De hiervoor genoemde twee cadeaus die we in de wijk met elkaar mogen gaan uitpakken, zijn een fantastische impuls voor de sociale cohesie in Oldenbarneveld. En dat is voor deze wijk van heel groot belang, omdat volgens onderzoek door de Erasmus Universiteit sociale cohesie het belangrijkste middel is om tegenwicht te bieden tegen problemen als eenzaamheid, armoede, ondermijning en omgaan met trauma's in de samenleving.

2021 werd zo zeker - ondanks alle bedenkingen, beperkingen en solidariteit met de ellende van anderen - voor mij ook een jaar om toch heel dankbaar op terug te kijken.