Je kan niet kiezen geen navelstreng te hebben!

“Samenwerken is lastig. Dus waarom zou ik het doen?”

Misschien omdat het zo leuk is en ook nog loont?

Ik schreef deze blog oorspronkelijk aan het begin van de zomer van 2018. Toen waren veel mensen met vakantie. 

Brug tussen mensen op werkvloer en aan de ‘top’

Oorspronkelijk ging deze blogsite uitsluitend over de brug tussen de werkvloer en de ‘top’ van een bedrijf. We schreven vanuit de idee, dat een goede brug tussen werkvloer en de ‘top’ noodzakelijk is voor een plezierige werkomgeving en het hoogste rendement.

Brug tussen mensen die samenwerken

Dat idee, daar staan we nog steeds en absoluut voor de volle 100% achter. Maar we hebben wel gemerkt, dat we graag soms ook buiten het kader van een organisatie zouden willen nadenken en schrijven over het bouwen van bruggen. Samenwerken en samen optrekken ook over bedrijfsgrenzen heen wordt volgens ons steeds belangrijker. Daarbij kun je denken aan het samenwerken tussen verschillende bedrijven en organisaties. Partnership om samen een groot project te realiseren. Als leverancier zoveel mogelijk willen leren van je klant om hem zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Samenwerken van ZZP-ers. Je kan er heel veel bij bedenken. In de zomer van 2017 hebben we daarom de subtitel losgelaten.

Brug tussen mensen

Deze zomer kon ik eindelijk tijd maken om het geweldige boek ‘Allemaal andersdenkenden’ van de Nederlandse emeritus professor Geert Hofstede na het eerder gelezen te hebben voor mezelf ook nog eens samen te vatten. Wat een fantastisch boek!!!

Pas wanneer je werkelijk besef hebt van je eigen identiteit én open staat om die van andere mensen, andere landen, andere volkeren, andere culturen echt te begrijpen, pas dan ben je ook in staat om een succes te maken van een vorm van samenwerken, waar iedereen beter van wordt. Dát is voor mij de kern van het boek en het is voor mij onbegrijpelijk dat dit meesterwerk, dat geldt als een van de invloedrijkste boeken van de afgelopen twintig jaar en een standaardwerk voor het onderwijs over cultuurverschillen in de politiek niet is omarmd. Niet wordt gebruikt om zowel de falende ontwikkelingssamenwerking als het falende vluchtelingen- en migratiebeleid van wetenschappelijk verantwoorde impulsen te voorzien en opnieuw te kaderen.

Kansen, bedreigingen, mogelijkheden, angsten.

Tijdens de zomervakantie neem ik vaak tijd om los van de dagelijkse hectiek met andere zaken bezig te zijn. Lekker wat boeken lezen, wat mijmeren over je werk, ‘alle’ wereldproblemen overdenken en ‘oplossen’, je kent het wel.

Kansen, bedreigingen, mogelijkheden, angsten. Het passeert allemaal, terwijl je geniet van de prachtige natuur. Dan weer grillig, dan weer vriendelijk. Zoals het leven zelf. En je bedenkt: op de schaal van de tijd, stelt het misschien niets voor, maar op de schaal van de eeuwigheid is je leven verbonden. Dat geheim raakt me steeds weer heel diep. ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’, zong Thé Lau.

Waarom we allemaal verbonden zijn

Je kunt er niet voor kiezen geen navelstreng te hebben. Dat is wat Lynn Berger een paar maanden geleden deelde op De Correspondent via een prachtig essay over de Ubuntu-filosofie van Antjie Krog: het idee dat je pas ‘mens’ wordt door eenheid en verbondenheid met alles en iedereen om je heen.

In het Westen denken we graag dat we allemaal autonome individuen zijn. Maar je bent alleen wie je bent door en met anderen. Je bent dus van elkaar afhankelijk.